Το Λασίθι με μια ματιά! Περιγραφή

Η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου είναι η ανατολικότερη της Κρήτης, με πρωτεύουσα του νομού τον Άγιο Νικόλαο. Εξίσου σημαντικές κωμοπόλεις είναι η Ιεράπετρα και η Σητεία, ενώ ιδιαίτερα γνωστή για τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της είναι και η Ελούντα.

Στα δυτικά του νομού εκτείνεται η οροσειρά Δίκτη, που αποτελεί το φυσικό όριο με τον Νομό Ηρακλείου.Εκεί βρίσκεται το γνωστό οροπέδιο Λασιθίου, ένα από τα μεγαλύτερα οροπέδια του νησιού με πολλά μικρά, διάσπαρτα, παραδοσιακά χωριά. Ανάμεσά τους εντοπίζονται και πολλά μοναστήρια και ξωκλήσια. Από τα εύφορα εδάφη του παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων και λαχανικών της Κρήτης αλλά και εξαιρετικής ποιότητας λάδι και σταφίδα. Είτε βρεθείτε στα απομονωμένα παραδοσιακά χωριά της ενδοχώρας είτε στις παραθαλάσσιες περιοχές, είναι βέβαιο πως θα μείνετε ικανοποιημένοι.

Τα τρία πελάγη που περιβάλλουν το Νομό (το Λιβυκό, το Καρπάθιο και το Κρητικό) δημιουργούν πανέμορφες παραλίες, ενώ στα απόκρημνα βουνά της ενδοχώρας φαράγγια και σπηλιές προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα. Πλούσιος σε εικόνες, ο νομός Λασιθίου συνδυάζει αρμονικά το βουνό, θάλασσα, παραδοσιακά χωριά, σύγχρονα αστικά κέντρα. Τα βουνά, οι απέραντες παραλίες αλλά και τα γύρω νησιά βόρεια και νότια του νομού συνθέτουν το μεσογειακό τοπίο στο ανατολικό άκρο της μεγαλονήσου. 

Τα νησιά που περιβάλλουν το νομό Λασιθίου είναι η Σπιναλόγκα – που αποτελεί το διασημότερο από αυτά – οι Άγιοι Πάντες (το φυσικό καταφύγιο των κρητικών αιγάγρων (κρι κρι)), η Ψείρα και το νησάκι του Αγίου Νικολάου, οι Διονυσάδες, η Κολοκύθα, η Ελάσα, οι Γράντες, το Κουφονήσι και η Χρυσή. Η μορφολογία του εδάφους έχει δημιουργήσει αρκετά φαράγγια με το πιο γνωστό αυτό του Χα (σε αυτό βρίσκεται ο μεγαλύτερος καταρράκτης της Κρήτης, ύψους 215 μέτρων) στο 24ο χιλιόμετρο Αγίου Νικολάου – Ιεράπετρας στην πλαγιά Παπούρα.

Ο Νομός Λασιθίου διαθέτει εξαιρετικές τουριστικές υποδομές, καθώς έχει πλέον αποκτήσει παγκόσμια φήμη και υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από τα όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Η περιοχή ενδείκνυται για φυσιολατρικές διαδρομές, θρησκευτικό τουρισμό, ιστορικές και αρχαιολογικές αναζητήσεις.