Δήμος Ιεράπετρας

Γενική Περιγραφή

Η νοτιότερη πόλη της Ελλάδας και το νοτιότερο όριο της Ευρώπης, δεσπόζει με το διάσημο Κάστρο της πάνω στο Λιβυκό πέλαγος, μια από τις πιο εύφορες πόλεις της Ελλάδας, αφού τα πάμπολλα θερμοκήπιά της εφοδιάζουν με αγροτικά προϊόντα όλη την Ελλάδα και σημαντικό μέρος της Ευρώπης.

Η Ιεράπετρα είναι η πιο νότια και μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού Λασιθίου. Βρίσκεται 30 χλμ νότια του Αγίου Νικολάου, με περίπου 16.500 κατοίκους και την τελευταία δεκαετία αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Κρήτης και πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες, λόγω των καθαρών και βραβευμένων παραλιών της αλλά και της έντονης νυχτερινής ζωής. Η σημερινή ονομασία της πόλης προέρχεται από το επίθετο “ιερός” και τη λέξη πέτρα.

Χτισμένη σε μια εξαιρετικά στρατηγική γωνιά της Ευρώπης, ευνοημένη από τη φύση αναπτύσσεται συνεχώς από τα πρώτα χρόνια του αρχαίου Κρητικού πολιτισμού, ελέγχοντας τις νότιες ακτές της Κρήτης και το Λιβυκό Πέλαγος. Η Ιεράπετρα είναι χτισμένη σε μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση παραλίες της Κρήτης, απέναντι από την Αφρικανική ακτή. Υπήρξε ανέκαθεν σημαντικό κέντρο για το νησί και εξελίχθηκε στη πορεία σε σημαντικό τουριστικό προορισμό.

Θεωρείται ως η θερμότερη πόλη στην Ελλάδα με μέση ετήσια θερμοκρασία 20 βαθμούς Κελσίου, καθώς επίσης και η πόλη με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην χώρα, με μέση ετήσια ηλιοφάνεια στις 3.101 ώρες.

Αν και η Ιεράπετρα είναι η πόλη που έχει τα πάντα προσφέροντάς τα σε αφθονία, το μόνο που δε θα φανεί χρήσιμο εδώ είναι η ομπρέλα, καθώς σπάνια βρέχει. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι ορεινοί όγκοι της Δυτικής και κεντρικής Κρήτης λειτουργούν ως φράχτες, σταματώντας τα σύννεφα στην πορεία τους προς την Ιεράπετρα.

Στην περιοχή της Ιεράπετρας καθώς και λίγο έξω από αυτήν (στις κοινότητες του Δήμου), υπάρχουν πολλά φαράγγια τα οποία είναι από τα ομορφότερα της Κρήτης και πραγματικά αξίζει να τα διασχίσει κανείς. Τα περισσότερα είναι εύκολες διαδρομές μέσα από μονοπάτια, με εξαίρεση το φαράγγι του Χα που χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό για να προχωρήσετε πέρα από την εντυπωσιακή είσοδο.

Οι συνεχόμενες και υπέροχες παραλίες στα κρυστάλλινα νερά του Λιβυκού Πελάγους, η άγρια παρθένα ομορφιά στην ημιορεινή ενδοχώρα με μοναδικά φυσικά μνημεία όπως το Φαράγγι του Χα, το Δάσος του Σελάκανου και το πανέμορφο νησάκι Χρυσή (Γαϊδουρονήσι) προσφέρονται για ημερήσιες εκδρομές σε τοπία με εξωτική αύρα.