Μην το χάσετε! Τα σημαντικότερα “must see” στο Λασίθι

Σπιναλόγκα

Η Σπιναλόγκα είναι μικρό νησάκι κοντά στην Ελούντα, στην είσοδο του κόλπου του Μιραμπέλου. Κατά την αρχαιότητα, εκεί υπήρχε το φρούριο των Ολουνιτών για να προστατεύει την πόλη της Ολούντας, δηλαδή της σημερινής Ελούντας.

Μετά την κατάληψη του από τους Ενετούς το 1574, ονομάστηκε στα λατινικά “spina lunga” (σπίνα λούνγκα), που σημαίνει «μακρύ αγκάθι».

Έγινε γνωστή ως το νησί των λεπρών, αφού εκεί απομονώνονταν οι λεπροί από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα μέχρι το 1957.

Σήμερα μπορείτε να επισκεφθείτε το νησί με καραβάκι από τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα και να ξεναγηθείτε στα ερειπωμένα της κτίρια. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα θαλάσσια οχυρά της Μεσογείου.

Χρυσή (Γαϊδουρονήσι)

Είναι ένα από τα 81 ακατοίκητα νησιά της Κρήτης.Ένα μικρό παραδεισένιο νησί, 8 ναυτικά μίλια νότια της Ιεράπετρας στο Λιβυκό Πέλαγος, γνωστό και ως Γαϊδουρονήσι. Παρόλο που το μήκος του δεν ξεπερνά τα 5χλμ, διαθέτει μοναδικές ομορφιές.

Κύρια χαρακτηριστικά του είναι η πληθώρα των κοχυλιών στη βόρεια παραλία (Μπελεγρίνα), οι ξανθές παραλίες με τα θραύσματα κοχυλιών που λάμπουν κάτω από το φως του ήλιου, τα γαλαζοπράσινα νερά του και το δάσος κέδρων.

Η μυρωδιά των κέδρων που καλύπτουν το νησί, δημιουργούν ένα από τα σπανιότερα δάση, με δέντρα σε περίτεχνους σχηματισμούς που στολίζουν το βόρειο μέρος του.

Φοινικόδασος στο Βάι

Το μεγαλύτερο Φοινικόδασος της Ευρώπης που απλώνεται κατά μήκος της, σε συνδυασμό με τα καθαρά γαλαζοπράσινα νερά, έχουν κατατάξει το Βάι στις πλέον αναγνωρίσιμες παραλίες διεθνώς.

Εντάσσεται στην κατηγορία προστατευόμενων φυσικών περιοχών λόγω της ύπαρξη του ενδημικού Κρητικού φοίνικα. Ο συγκεκριμένος φοίνικας είναι γνωστός από τη Μινωική εποχή και ονομάζεται φοίνικας του Θεόφραστου. Η ονομασία του προέρχεται από την τοπική διάλεκτο, στην οποία οι φοίνικες ονομάζονται Βάγιες ή Βάγια → Βάι. Είναι η πιο μεγάλη έκταση φοινίκων Θεόφραστου που υπάρχει στην Κρήτη, καθώς στις άλλες περιοχές του νησιού (περίπου 10) απαντώνται μόνο μικρές συστάδες ή άλση.

Δικταίο Άντρο

Το Δικταίο Άντρο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του βουνού Δίκτη πάνω από το χωριό Ψυχρό στο δήμο Οροπεδίου Λασιθίου Κρήτης, σε υψόμετρο 1020μ. Θεωρείται από τα σημαντικότερα διεθνώς γνωστά σπήλαια, με μεγάλο μυθολογικό και αρχαιολογικό, αλλά και περιβαλλοντολογικό ενδιαφέρον.

Ο πιο γνωστός μύθος που συνδέεται με το σπήλαιο, είναι αυτός που αναφέρεται στη γέννηση του Δία μέσα σε αυτό, ενώ ένας δεύτερος, λιγότερο γνωστός, κάνει λόγο για τα μυθικά τέρατα Άρπυιες που ζούσαν μέσα στο σπήλαιο.

Το σπήλαιο έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πλήθους Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων που έχουν κατά καιρούς ανασκάψει το εσωτερικό του. Ευρήματα νεολιθικά, μινωικά, υστερομινωικά, γεωμετρικά, αρχαϊκά, κλασικά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά αποδεικνύουν τη συνεχή χρήση του από τον άνθρωπο, κυρίως για λατρευτικούς σκοπούς.

Το σπήλαιο έχει έκταση 2.200 τμ και είναι επισκέψιμο. Το συνολικό μήκος της τουριστικής διαδρομής είναι 250 μ. Στο εσωτερικό του υπάρχει πλούσιος διάκοσμος σταλακτιτών, σταλαγμιτών και μία γραφική λίμνη.