Κρητική κουζίνα

Σε μια σύγχρονη κοινωνία, προσαρμοσμένη στους γρήγορους ρυθμούς, που χαρακτηρίζουν τις περισσότερες πτυχές της κοινωνικότητας των ανθρώπων – καταναλωτών, η τροφή και οι τρόποι παραγωγής της, βρίσκονται σε μια διαρκή αξιολόγηση. Σε αυτό το πλαίσιο, τα χαρακτηριστικά που διατηρούν μέχρι και σήμερα τη μοναδικότητα της κρητικής διατροφής, αποτελούν μια νέα πρόταση στις νέες διατροφικές τάσεις. Αυτό είναι και το συγκριτικό πλεονέκτημα του παραδοσιακού τρόπου διατροφής της Κρήτης, το οποίο εξελίσσεται, συνδυαστικά με τη χρήση ντόπιων προϊόντων. Πολύ δύσκολα μπορεί να βρει κανείς σε άλλες φημισμένες κουζίνες την απλότητα αλλά συγχρόνως και την αφθονία των κρητικών πιάτων.

Τα βασικά χαρακτηριστικά, όπως η χρήση αγνών υλικών, οι απλές συνταγές, ο σεβασμός στην εποχικότητα και η ελάχιστη δυνατή επεξεργασία των τροφών, της κρητικής κουζίνας, αποτελεί και τη μοναδικότητά της. Οι αλυσιδωτές εξελίξεις στη βιομηχανία τροφίμων παγκοσμίως, αναδεικνύουν την Κρήτη σ’ ένα γαστρονομικό προορισμό, ασφαλών προϊόντων, με τη λιγότερη δυνατή χρήση λιπασμάτων και με σωστή διαχείριση αποβλήτων. Η «πράσινη» γεωργία και η πιστοποίηση των προϊόντων διαβεβαιώνουν πως η κρητική διατροφή δεν είναι απλά το “τι τρώμε” αλλά τρόπος ζωής.

Η εύφορη γη με την πλούσια άγρια χλωρίδα “προικίζει” το κρητικό τραπέζι με μια θαυμαστή ποικιλία βρώσιμων χόρτων, κύριο συστατικό των πιο συναρπαστικών γεύσεων της κρητικής κουζίνας.

Τα ονομαστά αρωματικά, αυτοφυή φυτά χρησιμοποιούνται στην τοπική μαγειρική “απογειώνοντας” και τις πιο κοινότυπες γεύσεις. Μ’ αυτά φτιάχνονται πολύτιμα αφεψήματα, ενώ παράλληλα συντελούν στη γευστική μοναδικότητα του κρητικού μελιού. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και το ντόπιο κρέας είναι εξαιρετικά γευστικά.

Η τέχνη στις σπιτικές ζύμες, τα προζυμένια ψωμιά και του ντάκου, τα παξιμάδια, τα λαδοκούλουρα και τα γλυκά με μέλι, πετιμέζι, ξηρούς καρπούς και σουσάμι, αποτελούν γευστική εμπειρία για τους γευσιγνώστες και όχι μόνο. Η Κρήτη είναι ένας τόπος που χαρίζει απλόχερα στον επισκέπτη έναν πλούτο γευστικών εμπειριών.

Η γαστρονομία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και της κουλτούρας των Κρητικών. Οι άφθονες, αγνές πρώτες ύλες που παρέχουν τα ευλογημένα εδάφη του νησιού το καθιστούν γαστρονομικό παράδεισο.

Η διατροφή των κατοίκων βασίζεται στην πολύ μεγάλη ποικιλία και ισορροπία των προϊόντων: χόρτα και λαχανικά, όσπρια, κρεατικά, γαλακτοκομικά, φρούτα, μέλι. Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται σε όλες τις παρασκευές, ωμό ή μαγειρεμένο. Το κρασί και το παραδοσιακό απόσταγμα της Κρήτης, η ρακή, είναι ευρέως γνωστά. Βρείτε την ευκαιρία να γευτείτε κρασί ή ρακή μαζί με θεϊκά τυριά και χειροποίητο ψωμί, ολόφρεσκα σαλατικά ή και κάποιο μαγειρευτό που θα τα συνοδεύουν. Το σίγουρο είναι ότι οι γεύσεις αυτές θα σας κάνουν να θέλετε να ξανάρθετε στο νησί το συντομότερο!