Δήμος Σητείας

Γενική Περιγραφή

Η Σητεία είναι μια παραθαλάσσια πόλη και ταυτόχρονα αποτελεί την ανατολικότερη πόλη της Κρήτης η οποία βρίσκεται κοντά στο Ακρωτήριο Σίδερο. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού, στο δυτικό μυχό του φερώνυμου όρμου. Απέχει 65 χιλιόμετρα από τον Άγιο Νικόλαο και 56 χιλιόμετρα από την Ιεράπετρα. Είναι μια πόλη περίπου 10.000 κατοίκων κτισμένη στην δυτική πλευρά του κόλπου της Σητείας, σε μια θερμή και ξηρή περιοχή.

Η Σητεία διαθέτει το μοναδικό αεροδρόμιο της Ανατολικής Κρήτης καθώς επίσης και λιμάνι με δρομολόγια για Πειραιά και τα γύρω νησιά. Συνδέεται με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων με την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο και το Ηράκλειο, ενώ γίνονται μεγάλες προσπάθειες για τη βελτίωση του οδικού δικτύου που τη συνδέει με τις άλλες πόλεις της Κρήτης. Είναι πολύ καλά οργανωμένη πόλη με πολλά καταστήματα, τουριστικές υποδομές, νοσοκομείο, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες κλπ.

Το οικολογικό προφίλ της περιοχής συμπληρώνεται με εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας. Λόγω των συχνών ανέμων, αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια επενδύσεις για παραγωγή «καθαρής» ενέργειας με την κατασκευή 4 αιολικών πάρκων κοντά στον οικισμό Ξηρολίμνη και στη Μονή Τοπλού.

Οι κάτοικοι της Σητείας ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό καθώς επίσης και με την γεωργία και την αλιεία ενώ παράγει πολλά τοπικά προϊόντα, όπως οπωροκηπευτικά, γαλακτοκομικά, κρασί, ελαιόλαδο το οποίο θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο, αποσπώντας πολλά παγκόσμια βραβεία κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα φημίζεται ιδιαίτερα για τα παραδοσιακά Σητειακά εδέσματα της (σκαλτσούνια κτλ).

Τόσο η πόλη της Σητείας, όσο και η υπόλοιπη επαρχία διαθέτει εξαιρετικές φυσικές ομορφιές, οι οποίες, όχι μόνο προστατεύονται, αλλά και αναδεικνύονται. Στη Σητεία μπορεί κανείς να βρει γοητευτικές και καθαρές παραλίες, έντονο ανάγλυφο με λόφους, βουνά, μικρά οροπέδια, φαράγγια, σπήλαια, πεδινές εκτάσεις, μικρά νησιά και βραχονησίδες, όρμους, μικρούς υγρότοπους καθώς και ποικιλία φυτικού και ζωικού πλούτου.

Ο επισκέπτης/ τουρίστας έχει την ευκαιρία να απολαύσει όχι μόνο το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, αλλά και την φιλοξενία των ντόπιων. Η Σητεία φημίζεται για την ηρεμία καθώς επίσης και για την τη ζωντανή παράδοση, η οποία είναι έκδηλη σε κάθε γωνιά της, στοιχεία που δίνουν χρώμα στις ζωές των ντόπιων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της.