Δήμος Αγίου Νικολάου: Αξιοθέατα

Ο ισχυρός τοπικός χαρακτήρας στον Άγιο Νικόλαο σε συνδυασμό με τα αξιοθέατά του, «εμποτίζει» το μέρος με ένα χαρισματικό και καλαίσθητο πνεύμα. τα σημαντικότερα από αυτά είναι:

Λίμνη Βουλισμένη

Η λίμνη Βουλισμένη (‘Λίμνη’ για τους ντόπιους) στο κέντρο της πόλης, είναι μια μικρή, κυκλική λίμνη γεμάτη από απόκρημνους βράχους στη μία πλευρά και υπαίθριες καφετέριες και εστιατόρια στην άλλη.

Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, η θεά Αθηνά έκανε τακτικά μπάνιο στη λίμνη Βουλισμένη. Η λίμνη είναι γνωστή διεθνώς και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Τροφοδοτείται από μια φυσική θερμή πηγή, με αποτέλεσμα το νερό να διατηρεί μια σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 25 βαθμούς Κελσίου. Περιέχει υψηλά επίπεδα στοιχείων που βοηθούν σε ασθένειες όπως η νευραλγία, η αρθρίτιδα και η ισχιαλγία.

Πριν κάνετε μια βουτιά, περπατήστε στην κορυφή των γύρω βράχων, τα οποία προσφέρουν μια εκπληκτική θέα.

Σπιναλόγκα – Ελούντα

Η Σπιναλόγκα είναι ένα βραχώδες νησάκι είναι ένα μικρό νησί το οποίο κλείνει από τα βόρεια τον κόλπο της Ελούντας με τα καταγάλανα νερά. Οι Βενετοί κυβερνήτες του 16ου αιώνα της περιοχής αποκόλλησαν αυτό το βράχο από την ακτή της Κρήτης και στη συνέχεια έχτισαν ένα φρούριο για να προστατεύσουν το κόλπο από εχθρικά πλοία.

Από το 1903 έως το 1957, χρησιμοποιήθηκε ως αποικία για τους λεπρούς της εποχής. Σήμερα, τα ερείπια δίνουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα εγκατάλειψης. Παρόλα αυτά οι λεπροί ζούσαν εκεί αρκετά καλά, οικοδομώντας τη δική τους κοινωνία και παίρνοντας τρόφιμα και ιατρικά εφόδια από την ηπειρωτική χώρα.

Το παλιό φρούριο, προφανώς έμεινε απόρθητο στο πέρασμα του χρόνου όπως ήταν κάποτε για τους εισβολείς, και εξακολουθεί να κυριαρχεί στο νησάκι το οποίο προσελκύει σχεδόν 30.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Μοιράστε το χρόνο σας στο μικρό νησί ανάμεσα στο βενετσιάνικο φρούριο και σε μια από τις πολλές παραλίες που αποτελούνται από ρηχά, ήρεμα νερά.

Ελούντα

Η πρώτη καταγεγραμμένη εγκατάσταση στην περιοχή της Ελούντας ήταν η πόλη της Ολούς, της οποίας οι κάτοικοι ήταν σε διαμάχη με τους κατοίκους της δωρικής Λατούς. Η αρχαία Ολούς χρονολογείται περίπου στα 3500 με 4000 χρόνια π.Χ. Κατά τη Μινωική Εποχή είχε μεγάλη ακμή.

Το μεγαλύτερο μέρος της Ολούντας είναι βυθισμένο στην θάλασσα από το τέλος της αρχαιότητας και τα ερείπια είναι ορατά ακόμη και σήμερα κατά την κατάδυση στον κόλπο της Ελούντας. Σήμερα υπάρχουν τα ερείπια της αρχαίας αυτής πόλης σε αρκετά εμφανή βαθμό στην περιοχή “Κανάλι”. Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης κατέρρευσε από ένα ισχυρό σεισμό που έπληξε τον κόλπο του Μιραμπέλλου και την γύρω περιοχή.

Η Ελούντα είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό στην βόρεια ακτή του νομού Αγίου Νικολάου. Αποτελεί ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό, καθώς την επισκέπτονται σε μεγάλο βαθμό για τα παραθαλάσσια θέρετρα πολυτελείας.

Φαράγγι Κριτσάς

Το φαράγγι της Κριτσάς βρίσκεται σε μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ξεκινάει από τη βορειοανατολική πλευρά του ομώνυμου οικισμού καταλήγοντας στη συνέχεια, στο χωριό Τάπες, μετά από περίπου 12χλμ. Κατά μήκος του φαραγγιού εναλλάσσονται έντονες εικόνες, καθώς από κατάφυτες περιοχές με πλατάνια και πικροδάφνες.

Το φαράγγι θεωρείται εύκολα προσπελάσιμο, ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των εαρινών και θερινών μηνών.

Η είσοδος του κοντά στην Κριτσά είναι εντυπωσιακή, καθώς το βουνό «ανοίγει» στα δύο και δημιουργόντας το στενό πέρασμα του Χαυγά (όπως ονομάζουν τα «φαράγγια» στην Ανατολική Κρήτη). Το κύριο μονοπάτι ξεκινάει δίπλα στο πέτρινο γεφύρι της Κριτσάς, ενώ σε ένα σημείο κοντά στην αρχή του φαραγγιού, υπάρχει ένας μεγάλος βράχος, στον οποίο μπορείτε να σκαρφαλώσετε εύκολα. Από εκεί και έπειτα, το φαράγγι γίνεται πιο εντυπωσιακό, συναντώντας ιδιαίτερα στενά περάσματα και ψηλά τοιχώματα. Πλησιάζοντας προς το τέλος του, το φαράγγι αρχίζει να φαρδαίνει και οι βράχοι να χαμηλώνουν, ώσπου σχηματίζεται μια όμορφη κοιλάδα με ελαιώνες.

Ιερός Ναός Παναγίας Κεράς (Κριτσά)

Στον δρόμο από τον Άγιο Νικόλαο στην Κρίτσα, περίπου ένα χιλιόμετρο πριν από το χωριό, βρίσκεται η υπέροχη ασβεστωμένη εκκλησία της Παναγίας της Κεράς. Η εκκλησία χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, το εσωτερικό της είναι διακοσμημένο με τις καλύτερα διατηρημένες βυζαντινές τοιχογραφίες στο νησί. Οι τοιχογραφίες παρουσιάζουν σκηνές από τη Βίβλο, με συνολικό αποτέλεσμα τη γαλήνη και την ομορφιά.

Λατώ Ετέρα

Πρόκειται για μια δωρική πόλη που χτίστηκε μεταξύ 7ου και 3ου αιώνα π.Χ. και βρίσκεται 11 χλμ βορειοανατολικά από το χωριό της Κριτσάς.Ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις-κράτη των Δωριέων στην Κρήτη και το όνομα της το πήρε από τη Λητώ την μητέρα του Απόλλωνος και της Αρτέμιδος.

Το κέρας της Αμάλθειας

Ένα γλυπτό που έχει κατασκευαστεί από τους ντόπιους, αναγνωρισμένους καλλιτέχνες αδελφούς Σωτηριάδη, έχει στηθεί σε ένα πετρόχτιστο αίθριο παραθίν αλός, έτσι ώστε να έχει φόντο τον κόλπο του Μεραμπέλλου και το νησάκι των Αγίων Πάντων.

Η Αρπαγή της Ευρώπης

Ένα άγαλμα – ύψους 4 μέτρων, που έχει σχεδιάσει ο βραβευμένος σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος και έχουν φιλοτεχνήσει οι γλύπτες Νίκος και Παντελής Σωτηριάδης. Βρίσκεται στη νέα προβλήτα του λιμανιού του Αγίου Νικολάου. Είναι φτιαγμένο από μπρούντζο, χάλυβα και γυαλί, εξ ολοκλήρου σφυρηλατημένο στο χέρι, ενώ το βάρος του πλησιάζει τους 6 τόνους.

Τα νησάκια Αγίων Πάντων και Φάρου

Ένα παράδειγμα στην Φυσική Ιστορία καθώς ενώ απέχουν ελάχιστα μέτρα το ένα από το άλλο, τα είδη της πανίδας και χλωρίδας που φιλοξενούν έχουν εξελιχθεί διαφορετικά. Στο νησί των Αγίων Πάντων έχουν μεταφερθεί από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα κρητικοί αίγαγροι, τα κρι-κρι, προκειμένου να διατηρηθεί καθαρό το είδος.